вторник, 23 юни 2015 г.

Да се учим на билкарско изкуствоБилкарското изкуство ще ни бъде особено нужно
в идващите трудни времена

   Всяка година различни билки са в изобилие. Природата винаги ни дава това, от което ще имаме нужда, в зависимост от болестите, които ще бъдат по-разпространени.

Забелязва се, че това лято, съвсем не случайно по дворове, градини и крайпътни ливади, дори между блоковете, навсякъде може да се види жълтениче и комунига… И двете билки са отровни. Но такъв е принципът на хомеопатията: на отровата – с отрова. Явно бялата комунига ще ни бъде необходима с нейното нервоуспокоително и сънотворно, болкоуспокояващо и противоспастично действие. Прилага се при  неврастения, хистерия, смущения в климактериума, чревни болки, циреи и възпалителни процеси от различен произход. В българската народна медицина комунигата се употребява още при задух, газове в червата, за увеличаване на млякото у кърмачките, при недостатъчна и болезнена менструация, срещу главоболие. Съдържащите се в нея кумарини имт и противогърчово, наркотично действие, затова в по-големи дози билката е отровна. Водният екстракт от билката пък има инсектицидни свойства. Външно комунигата се използва за налагане при възпаление на зърната у кърмачките, отоци в следствие на ухапване от насекоми, хемороиди, възпаление на миглите на очите и др. Запарката се приготвя като 1 супена лъжица от билката се залива с 300 мл. вряла вода и се оставя да кисне 2 часа. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.
   Не случайно в преведената от руски и издадена по идея на д-р Венко Вълчев книга за най-младия пророк, живял в нашето съвремие, отрок Вячеслав /починал на 12 години/ “Пратеникът на Бога” се отделя специално място за билката жълтениче /змийско мляко/. Казва се, че сокът от жълтениче може да лекува всеки рак. Билката се смила, изцежда се сока, прецежда се през марля и се съхранява в хладилника в стъклен тъмен съд. Така се запазва се 2-3 години. Лечението се започва с бавно нарастващи дози  - всеки ден с по няколко капки.
   По принцип Вячеслав препоръчва да се извлича пресен сок от билките. После сокът се разрежда с изворна вода. Приемат се по 5-7 капки на лъжица вода вечер преди лягане за 10 дни, после се почива 10 дни и курсът се повтаря още три пъти, след което се почива 30 дни. Жълтеничето е особено ценно средство при прилагането на химиотерапия. Правят се три курса. Отрокът Вячеслав препоръчва също от пролетта до късна есен всеки ден да се изяжда по едно листенце от растението.
   Събирането на билки за лечение, според отрока, трябва да се извършва от самия човек, който ще ги консумира или от неговите най-близки хора, като по време на брането трябва да се казват молитви. Съветва също да не се берат билки в близост до какъвто и да е водоем, както и след дъжд и на едно и също място, иначе лечебните им свойства намаляват. Най-добре е да се употребяват във вид на пресен сок, защото след изсушаване силата им намалява до 80% . Отрокът Вячеслав съветва, както ни предава в книгата “Пратеникът на Бога” неговата майка, да се учим на билкарското изкуство, защото в идващите много трудни времена болестите ще станат неподвластни на синтетичните лекарства. Неговият съвет е във всеки дом да има запаси от жълт кантарион, офика, риган, борови иглички, жълтениче, невен, шипка, дяволска уста, цикория, маточина, листа от касис, лайка, мащерка, живовлек, подбел.
    Билкарят-лечител Еньо Миланов пък напомня, че жълтеничето /змийско мляко/, лекуващо жълтеница, на руски се казва чистотел, защото чисти тялото. Наричат го и брадавично цвете, защото маха брадавици. Използва се и при проблеми в кръвта, черния дроб, жлъчката.
    Много важно е също да знаем, казва Миланов, как да комбинираме билките. Като видиш билки, като царичето, омайничето, планинския очиболец, да растат заедно, значи имат поносимост една към друга и можеш да ги сложиш в една смес за чай. Просто трябва да се следват инструкциите на Диригента, който ги комбинира, подрежда ги хармонично и енергийно като музикални тонове, без да си противоречат. Но ако прибавиш билка, носеща дисхармония в някоя смес, нищо няма да се получи. Защото духът на билките се дава от управляващите всичко в този свят духовни закони, от небесните закони и спазеното за тях знание им придава голяма сила. Но, ако се направи лекарство чрез повсеместно унищожаване и неоставяне растенията да се възобновят, те няма да лекуват, скриват своята божествена сила.Затова билките трябва да се берат и приготвят с молитвена настройка.

Лили Петрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар